MONPRO - MŰEmlékvédelmi habarcs

Partnereink kérésére megalkottuk

az egyedülálló Vicat cementből azt a vakoló habarcsot, ami nagy szilárdsággal bír, mely alkalmas műemlékek, korabeli épületek vakolatainak állagóvó célú elkészítésére, javítására és dekoratív, régi kő, tégla, tufa és vegyes falazatú épületek erősített vakolására. 

A Monpro habarcs tulajdonságai

 

 • A termékbe kevert műanyag szálak és a Vicat cement rugalmas kötést és hosszú élettartalmat biztosít.
 • Habarcs termékünk úgy lett megalkotva, hogy egyben víztaszító, de páraáteresztő is, mely a fal szellőzését biztosítja.
 • A belőle készített vakolatnak az idő viszontagságai iránti ellenállása olyan, mint a jobb fajta kőburkolatoké.
 • A belőle készült vakolat nem repedezik, zsugorodásmentes és ellenáll a víznek.
 • Felhordható vakológéppel és simítóval
 • Könnyen alakítható, fali dekorációk elkészítésére is alkalmas
 • Nem csak műemlék jellegű épületekhez ajánljuk, hanem minden olyan épület vakolásához, ahol számít a minőség és az időállóság

Alkalmazási területei

 • műemlékek, műemlék jellegű épületek restaurálása
 • épülethomlokzatok, homlokzati díszítő- elemek javítása, készítése, restaurálása
 • régi épületek, műtárgyak állagmegóvása, konszolidálása
 • injektálás útján történő megerősítés
 • műkőgyártás, terrazzokészítés
 • formák öntése
 • dühbelezés
 • szórt, lőtt beton, habarcs és beton helyreállítási munkálatok
 • rézsűfalakhoz
 • mindenféle javításnál, ahol fontos a gyors terhelhetőség

Előnyei

 • A Monpro habarcs  természetes alapanyagokból készült, a környezetet nem szennyezi.
 • Lehetővé teszi a gyors munkavégzést – (pl.: párkány elkészítése hagyományos anyagokkal akár 1-1,5 nap, Monpro habarcs használatával 0,75 – 1 óra). A kötési idő az elején rendkívül gyors, igényekhez adaptálható kötéslassító használatával. 0 C-ig dolgozhatunk vele. A gyors kötési idő biztosítja az elvégzett munkák megszilárdulását a mínuszok beállta előtt.
 • A gipszet tökéletesen helyettesíti (nagy mennyiségben felhordható, nem repedezik, zsugorodása csekély, víznek ellenáll)
 • A belőle készített vakolatnak az idő viszontagságaival szembeni ellenállása olyan, mint a jobb fajta köveké. Alkalmas kőépítmények kötőanyagának, illetve kőfalak javítási munkálatainak elvégzésére, mivel mechanikai tulajdonságai ahhoz hasonlóak. Természetes anyag, mind a kővel, mind a betonnal és a téglával tökéletesen dolgozik együtt adagolástól függően lehet vízzáró, de egyben a fal szellőzését is biztosíthatja.
 • Nem gátolja a fal természetes légzését és biztosítja a megfelelő rugalmasságot a kismértékű falmozgások ellensúlyozására.
 • Dekoráció, restauráció: színe okkersárgás, ezért esztétikailag is jól illeszkedik természetes környezethez. A homlokzat javítási munkálatai a Monpro habarcs erőssége. Köszönhető mindez okkersárgás színének, a kővel szembeni könnyű megmunkálhatóságának és tartósságának.
 • Lehetőségek: Kőfalak készítése, megerősítése, régi falak vakolása, modern építészeti vakolások, fugák, díszítőelemek, öntött formák, kőből faragott díszítőelemek javítása.

Mit érdemes tudni a Monpro alapanyagáról?

Egyedülálló összetételű természetes kőzetből nyert cement. A bányászott kőzetet vertikális kemencében égetik a jelenlegi cementgyártásban alkalmazottnál alacsonyabb hőmérsékleten.

Tiszta klinker keletkezik kiegészítő anyagok nélkül. Különlegessége nem az alkalmazott alapanyag kémiai összetételéből fakad, – ami nagyon közeli a portland cementekéhez – hanem alacsony hőmérsékleten (600-1200ºC, olvadáspont alatt) történő kiégetéséből. Ennek eredményeképpen különböző ásványok keletkeznek. Az így előállított cement összetétele már lényegesen különbözik a modern portland cementektől, viszont megegyezik a természetes hidraulikus mészével, csak az arányokban van különbség.

Az égetés során a kő egy része csak kiszárad, másik része szabálytalan kristályszerkezetű anyagokká alakul, melyek között az aluminátok széles skálája található, ezeknek köszönhető a gyors kötés. A keletkezett dikalcium-szilikátnak és a kis mennyiségben keletkező trikálcium-szilikátnak köszönhető a hidraulikus tulajdonság és a teherbíró képesség éveken keresztül tartó növekedése.

Felhasználás

Milyen területeken érdemes a MONPRO habarccsal dolgozoni?

A természetes kőből készült építmények kötőanyaga mésszel készült habarcs. Az ilyen építmények javítása nem mindig könnyű feladat. Az egy-egy ilyen építmény alatti beavatkozás (alapozás megerősítése) szintén komoly nehézségekbe ütközik, a használt anyag gyors kötése fontos adu.


A természetes Monpro habarcs használatának előnyei:
A természetes Monpro habarcs szolgáltatja a biztonságos munkavégzéséhez szükséges gyorsaságot úgy, hogy megőrzi a mésszel kevert anyag rugalmassági tulajdonságait, tartósságát is

Homlokzati díszítőelemek. Műemlékek, műemlék jellegű épületek, dekoráció.

A természetes Monpro habarcs használata lehetővé teszi a homlokzati díszítőelemek helyszínen történő gyors és hatékony elkészítését.

A húzósablon alkalmazásával sérült díszítőelemek javítását, akár teljes rekonstrukcióját valósíthatjuk meg a helyszínen, vagy akár előre gyártással is.

A Műemlékvédelmi habarccsal 2-15 cm vastagságban valósíthatunk meg egy ütemben, húzósablon segítségével különböző díszítőelemeket.

A vastag díszítőelemek kivitelezése gyakori terméskő vagy tégla falazaton. Ezek a kidomborodó díszek sokszor már nincsenek helyükön vagy teljes rekonstrukcióra szorulnak. A nagy súlyú elemek kivitelezése esetén szükséges azok merevítéséről gondoskodni. Erre a célra alkalmazhatunk rozsdamentes acélt, rezet vagy üvegszálas anyagot.
A falra dolgozott díszítőelemek kivitelezéséhez szükséges rétegek minősége a felület felé finomodik. Az utolsó réteg  azonnal felvihető a már formázott stukkóra.

Habarcsvastagság 0-10 mm: dekorációs célból, kőhatás keltésére új építőanyagon (beton blokk, tégla, …). Nyílászárók körüli szegélyek, sarokvédő díszítőelemek.

Használati terület:
Dekoráció, családi házak, épületek.

Miért ajánlott a Monpro habarcs használata?

Színe a természetes kőhöz hasonlít, jól tapad mindenféle alapra, tartós.

Esztétikus, időtálló, öregíthető egyedi formák gyártása (kerítés, kerti bútor, dísztárgyak asztalok, vázák, padok, készítése, műemlékek rekonstukciója)
A XIX.-XX.században készült díszítőelemek (természetes, vagy római cementből) újragyártása, helyettesítése, javítása ( balustrade, oszlop, műkő, ablakkeret, kőrózsák és egyéb homlokzati díszítőelemek, öntőformában gyártva).

A Műemlékvédelmi habarcs használatának előnyei:
– esztétikus megjelenés (szín, a felület finomsága)
– jó tapadóképesség bármely felületre
– tartósság (az időjárás viszontagságainak ellenáll)
– speciális kezeléssel öregíthető

A beton vibrálása (akár rövid ideig tartó) tökéletes eloszlást és szép felületet biztosít. A több rétegben döngöléssel készített forma a természetes kőhatású. A kiöntött tárgy öregíthető egy 10-20%-os savas kémhatású vizes vegyülettel történő lemosással.
Az alkalmazás előtt néhány nappal készített próbák (különböző minőségű homok, és /vagy színezékek) segítenek a pontos, elérni kívánt szín beállításában. A cement természetes színe az okkersárga.
Az öntés után alkalmazott 2-3 hetes vizes permetezés növeli a forma élettartamát!

Természetes kőből készült falazatok megerősítése – gravitációs injektálás

Sok természetes kőből készült falazatban mutatkoznak szerkezeti gyengülések, melyek ellenére is meg kell őrizni őket. Az ilyen szerkezeti problémák megerősítésére megoldást jelenthet az injektálás.

Ez a technikai megoldás lehetővé teszi a Monpro habarcs és víz keverékének bejuttatását a szerkezetbe. Ilyenkor szükséges a fugák időszakos lezárása.

Vigyázat: Alkalmazáskor figyelembe kell venni a korábban használt anyagokat. Bizonyos ásványok jelenléte megakadályozza a Műemlékvédelmi habarcs együtt működését a gipsszel.

A folyékony massza belső üregekbe való tökéletes eljuttatása szaktudást és figyelmet igényel. A gravitációs injektió kb. 50 cm magasságról történik.

Alkalmazási területek: Régi épületek, műtárgyak.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Close Menu